דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


טכניקת תרגילי מוח - Brain Gym : חוזקות ונקודות תורפה 

מאת    [ 04/01/2011 ]

מילים במאמר: 1042   [ נצפה 6617 פעמים ]

טכניקת תרגילי מוח - Brain Gym  מופעלת במדינות רבות כאמצעי לשיפור נגישות  ליכולות, מיומנויות וידע קיימים במצבי 'תקיעות' הנובעים בעיקר ממתח ומלחץ.

הנגישות ליכולות ה'חסומות', מאפשרת יציאה ממצביblack out , השבת הביטחון העצמי, התחברות לעוצמות הפנימיות, ו'החזרת האדם לעצמו' . כאשר אדם מחובר לעצמו, הוא פועל ומתפקד במיטבו ואיכות חייו משתפרת.

ה'מנוע' של טכניקת תרגילי מוח הינו תהליך מוגדר, בן 5 שלבים המופעל ברצף. תהליך זה מוכר בשם 'איזון' -Balance. האיזון מכיל 3 מרכיבים מרכזיים: מטרה אישית מוגדרת - תפקוד או הוויה (being) אותם מעוניינים לשפר בנסיבות מסוימות, הדמיה - סימולאציה ותרגילי תנועה מוטוריים

במהלך ביצוע האיזון, מבצעים שיחזור מצב שהתרחש בעבר, באמצעות הדמיה (נזכרים בנסיבות ו'מתבוננים' בהן כמו ב 'סרט וידאו'), או באמצעות משחק תפקידים. במקביל, מבצעים תרגילי תנועה מוטוריים הנבחרים ממאגר תרגילים.

לאורך התהליך, מופנות המודעות ושימת הלב לשינויים החלים בתחושות הפיזיות (גופניות), ברגשות ובמחשבות הנלוות לחוויה של הדמיית התפקוד.

נראה, שביצוע תרגילי תנועה מוטוריים תוך כדי שחזור המצב שבו נחוותה 'תקיעות', מפעיל מעין תהליך 'debugging  לתוכנה' המפעילה אותנו ומשפר את הזמינות למיומנויות, לידע וליכולות הדרושות לנו לתפקוד ולהוויה מיטביים באותן נסיבות.

תרגילי מוח הינה טכניקה אמפירית ביסודה ועדיין לא קיים הסבר או מודל מדעי כולל לאופן ולסוג השינויים שהיא מחוללת ברמה הנוירולוגית פסיכולוגית. בשלב זה, היא נמדדת על פי התוצאות ברמת הביצועים, החוויות ואיכות החיים של המשתמש בה. דיון על אפשרויות של אופן פעולת טכניקת תרגילי מוח, ברמה הנוירולוגית מופיע במאמר שפורסם בשנת 2008 ע"י אמנון רייס (1).  

בהקשר זה, אפשר להצביע על דמיון מעניין בין תהליך האיזון בתרגילי מוח לטיפול באמצעות טכניקת EMDR (2 במצבים פוסט-טראומטיים. בשיטת טיפול זו, מופעלת תנועת עיניים מהירה, תוך כדי שחזור תמונה מתוך מצב טראומטי שהתקיים בעבר.

 מעבר לחשיבות שנותרה בהבנה המדעית של מנגנון פעולת טכניקת תרגילי מוח,  הצטבר כבר בעולם במהלך השנים האחרונות, ניסיון רב בהפעלתה. בעבודתי למשל, עסקתי באימון ילדים, תלמידים, אנשי מכירות, מנהלים, אנשים העובדים עם קהל, אנשים ממערכת הבריאות, מטפלים, ספורטאים וכיו"ב.

את כולם אימנתי באמצעות איזונים של תרגילי מוח ומצאתי עצמי שוב ושוב מופתע מחדש מהתוצאות עליהן דיווחו. היה לי קשה בהתחלה להשתכנע שתהליך האיזון באמת משפיע בצורה כה משמעותית.

עם הזמן, ככל שתוצאות, יותר ופחות מוצלחות, המשיכו להתקבל, הסקפטיות פינתה מקומה לחקירת מוקדי הרגישויות של הטכניקה ובמקביל לדייק את תהליך האיזון.

חוזקות האיזון בטכניקת תרגילי מוח

תהליך האיזון הינו אישי ופרטי שהאדם עובר עם עצמו. למעשה, האיזון בנוי מראש כך שכל אחד יכול לבצע אותו עם עצמו. ייתר על כן, איזון ממוצע הינו פשוט באופן יחסי מבחינת מורכבות שלביו ולכן בהחלט ידידותי למשתמש. תרגילי התנועה המיושמים באיזון הינם פשוטים מאוד וקלים ללמוד ולביצוע.

על מנת לבצע איזון בצורה נכונה, אדם צריך להיות מודע לפילוסופיה (ה'רוח') של תרגילי מוח ולהכיר את שפתה ושלבי האיזון. משך האיזון הממוצע הנו בסביבות שעה אחת ועם השלמתו, לא נדרש לחזור עליו. התוצאות של האיזון הן מיידיות: כבר במהלכו, חווים שינוי בהקשר לתפקוד אליו כוון האיזון.

נקודות תורפה או מדוע המאמן הוא חיוני

 פה ושם אירעו בעבודתי מקרים שבהם למרות ביצוע תהליך של איזון 'לפי הספר', לא התקבלו התוצאות המקוות. מקרים אלו לוו תמיד בתסכול של המאומן ושלי. שעות רבות שברתי את הראש בניסיון להבין אפוא טעיתי. מה לא עבד שם.

 נכנסתי לעיון מחודש במהותו של האיזון. הבנתי שהתשובה איננה קשורה במבנה האיזון אלא באיכות המפגש של המאומן עם עצמו בשלב הגדרת המטרה.

המטרה היא למעשה עולם שלם. במהותה, המטרה מגלמת תפיסת עולם, רצון, חוויה רגשית, תפיסת מציאות והוויה (being) במצב ובמהלך תפקוד מוגדר. כמובן שהמטרה אמורה לבטא בסופו של דבר תיפקוד רצוי בנסיבות מוגדרות.

לדוגמה, נניח שאתה רוצה להצליח במבחן כלשהו. עליך לברר עם עצמך אם אתה באמת נלהב ממושא המבחן ומהאפשרות להצליח בו או שכמיהה זו, נובעת בעצם מהצורך לרצות, להוכיח, או לענות על לחצים חיצוניים אחרים, במידה ואין כאן התלהבות אמיתית, מידת ההצלחה של האיזון עלולה להיות נמוכה. לעומת זה, כאשר אתה באמת נלהב מהאפשרות להצליח במבחן, מתוך העניין האמיתי שלך בחומר או מתוך הרצון הפנימי שלך להתקדם, הצלחת האיזון צפויה להיות גבוהה.

מסתבר, שבחירת מטרה היא תהליך שלם בפני עצמו. כמתאמן אתה צריך לשאול את עצמך 'מה קורה לי' במצבים שונים. אתה מוזמן לבחור באופן חופשי, ללא קשר עם רצונות האנשים שבסביבתך, את הנסיבות הרלוונטיות ביותר עבורך כרגע.

רק אז, אתה מוזמן לאפיין ולזקק את התפקוד החיוני לך ביותר בנסיבות שבחרת. יתר על כן, אתה מתבקש לברר עם עצמך גם ברמת ההוויה, מי אתה רוצה להיות שם בפעם הבאה שתיקלע לנסיבות האלו. למשל: 'להיות בטוח בעצמי', 'להיות אסרטיבי', 'להיות קשוב', 'להיות אמפאתי', 'להיות מרוכז' וכיו"ב.

 זיהוי והגדרת המטרה המדויקת והנכונה היא אם כן, המפתח להצלחת האיזון -  כאשר ברור לנו לאן אנו רוצים להגיע, אנו כבר מכווננים לשם.

 לאורך תהליך האיזון אנו משתמשים ביכולת ובמיומנות שלנו ל'שים לב' למה שקורה לנו בשלוש רמות: בגופנו הפיזי, בעולם הרגשות שלנו ובמרחב המחשבות העוטף אותנו. 'שימת לב' היא מודעות מכוונת, המייצרת לנו משובים ביולוגים על דרגות החופש, הנינוחות והזרימה שלנו לאורך התהליך ובנסיבות שאנו מדמים.

מסתבר, שהמוח שלנו אינו מבדיל בין הימצאותו במצב של סימולציה לבין נוכחותו במצב האמיתי (3,4). לכן, החוויות שלנו ברמות השונות, מהוות מדד טוב להתקדמות ולשינוים הנוצרים במהלכו.

 מיומנות 'שימת הלב' דומה אצל רובינו לשריר לא מפותח. תהליך האיזון מפעיל 'שריר' זה באופן הדרגתי תוך שהוא מאמן ומכין אותנו לעבודה יותר ויותר עמוקה. ככל ש'שימת הלב' מפותחת יותר, השפעת האיזון עמוקה ומקיפה יותר.

טכניקת תרגילי מוח מציעה סוגים שונים של איזונים בעלי מורכבויות ודגשים שונים. בחירת האיזון המתאים היא קריטית להצלחת האיזון ותלויה ברמת המודעות העצמית של האדם.  

ערכו המוסף של המאמן הוא אם כך, לנתב את המאומן שלו לבחירה ולהגדרת מטרה אישית הנמצאת בהלימה ליכולותיו בכל הרמות ולהימנע מיצירת תקוות שווא לגבי הישגים לא מציאותיים.

לסיכום, הגדרת המטרה בצורה פשוטה, מדויקת וברורה היא המפתח להשגת תוצאות מובהקות באמצעות איזון. על-מנת להגיע ליכולת זו יש צורך בהבנת העקרונות והרגישויות של טכניקת תרגילי מוח ובהכרות מעמיקה עם תהליך האיזון על כל שלביו.

 

מקורות

אמנון רייס MSC תם-תרגילי מוח http://www.braingym.co.il amnon@braingym.co.il




מאמרים חדשים מומלצים: 

מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה
התוצאה הסופית -  מאת: נדב ברקאי מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב